10 najlepszych szkół gastronomicznych na świecie

Chef`s Pencil opublikował swój coroczny ranking najlepszych szkół gastronomicznych na świecie. Szkoły gastronomiczne to idealny punkt wyjścia do bogatej kulinarnej kariery, który zapewni wam techniczne umiejętności niezbędne do pracy w tej konkurencyjnej branży. Szkoły przygotowują również do mentalnej dyscypliny, bez której nie ma czego szukać w pełnej ekstremalnej presji i stresu kuchni.

Przyjrzyjmy się najlepszej dziesiątce!

1. Auguste Escoffier School of Culinary Arts, Stany Zjednoczone

Szkoła posiada kampusy w Boulder w Kolorado i w Austin w Teksasie. Studia dyplomowe specjalizują się w edukacji kulinarnej oraz cukierniczej, i kończą się odpowiednim dyplomem.

Szkoła zachęca studentów do korzystania z lokalnych składników i zrównoważonych praktyk oraz uczy, zgodnie z filozofią „z pola do stołu”, skąd pochodzi jedzenie, które studenci przygotowują. Pomoc finansowa jest dostępna dla osób spełniających kryteria i zależy od kampusu oraz programu studiów. Nie ma już wiz do USA więc wsiadajcie w samolot i lećcie na drzwi otwarte.

2. Culinary Arts Academy, Szwajcaria

Uznawana za najlepszą szkołę gastronomiczną na świecie, Culinary Arts Academy posiada dwa kampusy ? w Lucernie i w Le Bouveret. Szkoła kładzie nacisk zarówno na umiejętności czysto kulinarne, jak i na przedsiębiorczość. Akademia oferuje szeroki zakres studiów, od jedno terminowych kursów po trzyletnie programy licencjackie. Są też programy dla miłośników szwajcarskiej czekolady. Nie lubicie USA i ich kultury „working class”? Wsiadajcie w pociąg i do Szwajcarii.

3. Culinary Institute of America, Stany Zjednoczone

Założona w 1946 roku w New Havem, uznawana jest za pierwszą szkołę gastronomiczną w Stanach Zjednoczonych. Dzisiaj posiada kampusy w Hyde Park (stan Nowy Jork), San Antonio (Teksas), Napa (Kalifornia) i w Singapurze. To do tej szkoły uczęszczał znany kucharz i podróżnik Anthony Bourdain – jeden z moich bohaterów. Szkoła oferuje różnorodne programy dla miłośników jedzenia i wina, które trwają od zaledwie kilku godzin, do wielodniowych obozów szkoleniowych. Dla osób poważnie myślących o karierze w branży przeznaczone są programy licencjackie i magisterskie.

4. Le Cordon Bleu, Paryż, Francja

Każdy kto choć trochę interesuje się jedzeniem słyszał o tej szkole. Prawdziwa instytucja i mekka kucharzy z całego świata. Szkoła posiada wiele kampusów rozsianych po całym świecie, w tym w Paryżu, Londynie, Ottawie, Bangkoku i Sydnej.

W Le Cordon Bleu nauczycie się wszystkiego – od cukiernictwa, przez gastronomię, po odżywanie. Szkoła oferuje również cały wachlarz kursów online, zarówno akredytowanych jak i nieakredytowanych. Sam mam zamiar wziąć w jednym udział już za kilka dni. A może nawet w dwóch.

5. The Institute of Culinary Education, Nowy Jork, Stany Zjednoczone

Ta wielokrotnie nagradzana szkoła posiada kampusy w Nowym Jorku i Los Angeles. Możecie wybrać wśród takich programów jak Sztuka Kulinarna, Cukiernictwo i Wypieki, Zarządzanie w Gastronomii czy Hotelarstwo. Każdego roku odbywa się aż 1500 zajęć lekcyjnych, podczas których możecie zagłębić się w meandry każdej dziedziny gastronomicznej i nabyć wszelakie umiejętności.

6. Apicius, Włochy

Znajdująca się we Florencji szkoła hotelarstwa z bardzo mocną strukturą akademicką warsztatów, wykładów i seminariów. Być może zainteresuje was fakt, że szkoła posiada własną cukiernię gdzie wystawione na pokaz są dzieła studentów.

Szukacie kursów Ciastkarstwa i Wypieków; Sztuki Kulinarnej; Dietetyki i Odżywiania; Jedzenia i Kultury; Nauki o Jedzeniu, Rodzinie i Konsumentach; Wina i Kultury czy Winoznawstwa? Szkoła Jedzenia i Wina jest dla was. A może Hotelarstwo i Turystyka; Zarządzanie Hotelem i Kwaterami; Zarządzanie Restauracją, Zarządzanie Spa? Wtedy polecam wam Szkołę Hotelarstwa. Ale nie przejmujcie się. Obydwie szkoły należą do tej samej Apicius w stolicy Toskanii. Jestem wielkim miłośnikiem kuchni włoskiej więc kulinarną naukę w Italii polecam każdemu.

7. Westminster Kingsway College, Londyn, Wielka Brytania

Znana ze swojej doskonałości w sztuce kulinarnej i hotelarstwie, szkoła Westminster Kingsway College usytuowana jest w samym centrum Londynu. Działa na obszarze czterech kampusów między King Cross, Victoria, Soho i Regent`s Park.

Szkoła oferuje niezliczoną ilość programów zarówno dla młodzieży i dorosłych. Pięciotygodniowy sobotni kurs oferuje naukę wszystkiego, co młody kucharz powinien wiedzieć i kosztuje tylko 100 funtów. Możecie oczywiście skorzystać ze studiów kończących się stopniem kulinarnym, jednak koszt wzrasta wtedy do około 9000 funtów. Pospieszcie się z zapisami przed brexitem.

8. Kendall College, School of Culinary Arts, Chicago, Stany Zjednoczone

Byliście kiedyś w Wietrznym Mieście? Nie? To może wpadniecie na 4-letnie studia do Kendall College? Nauczycie się praktycznego gotowania potraw ze wszystkich liczących się kuchni świata i zdobędziecie prawdziwe doświadczenie podczas praktyk w chicagowskich restauracjach. Nie chcecie gotować? To nic. Szkoła oferuje też naukę Ciastkarstwa i Wypieków oraz Zarządzanie w Hotelarstwie.

9. Business and Hotel Management School, Lucerna, Szwajcaria

Renomowana szwajcarska szkoła oferuje wam niezbędne – praktyczne i teoretyczne – szkolenie do pracy w prawdziwej kuchni.

Szkoła oferuje fantastyczne 3-letnie studia, które wyposażą was w specjalistyczną wiedzę o prowadzeniu własnego kulinarnego czy cateringowego biznesu. Czesne wynosi około 32000 franków za rok nauki. Dużo? Może prezydent Duda obieca wam „pomoc dla frankowiczów”.

10. New England Culinary Institute, Montpelier, Stany Zjednoczone

Na koniec wracamy do Ameryki. Instytut ma siedzibę w centrum Vermonti możecie tam uzyskać tytuł bakałarza (tłumaczenie dla mniej lotnych: licencjata). Szkoła załatwi też wam odpłatne praktyki. Nie chcecie być bakałarzami? No to polecam certyfikaty z Profesjonalnego Gotowania, i tradycyjnie z Ciastkarstwa i Wypieków.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *