10 przykazań kuchni włoskiej
…potem masz zliczyć do dziesięciu, nie mniej, nie więcej. Dziesięć ma być liczbą, do której liczyć masz i liczbą tą ma być dziesięć. Do jedenastu nie wolno ci liczyć, ani do dziewięciu. Masz tylko policzyć do dziesięciu. Dwanaście jest wykluczone. Gdy liczba dziesięć jako dziesiąta w kolejności osiągnięta zostanie, wówczas do perfekcji w gotowaniu dojdziesz, a twoi wrogowie, co naigrywali się z ciebie kitę odwalą. Amen*
Żył sobie kiedyś Pellegrino Artusi, włoski pisarz, kupiec i autor książek kucharskich. Najbardziej znaną jest „La scienza in cucina e l`arte di mangiare bene” (w Polsce ukazała się pod tytułem: „Włoska sztuka dobrego gotowania”) z 1891, która jeszcze za jego życia sprzedała się w nakładzie 200 tysięcy egzemplarzy. Artusi poległ we Florencji, gdzie na tamtejszym cmentarzu znajduje się jego popiersie. Kolejny punkt do zaliczenia podczas naszej tegorocznej wyprawy w poszukiwaniu pizzy idealnej.
Artusi opracował 10 wskazówek dla włoskiej kuchni i właśnie ten dekalog przedstawiam Wam poniżej. Myślę, że możecie go śmiało zastosować dla każdej kuchni. Otwórzcie Swoje umysły:
1. Szanuj naturalne składniki
Kochaj piękne i dobre gdziekolwiek są, i sprzeciwiaj się gdy widzisz jak dary boskiej łaski rozrywane są na strzępy.
2. Używaj składników dobrej jakości
Zawsze wybieraj naturalne, nieprzetworzone składniki najlepszej jakości. Będzie to dobrze o Tobie świadczyć.
3. Używaj produktów sezonowych
Warzywa powinny być przyrządzane podczas szczytu ich zbiorów, gdy są niedrogie i należy je wybierać pod kątem ich dobrej jakości i rozsądnej dojrzałości. Używaj tylko zdrowych i dojrzałych owoców gdy jest na nie sezon.
4. Nie komplikuj
Moja kuchnia skłania się w stronę prostego i delikatnego, pozostając jak najdalej od potraw skomplikowanych i przesadnie skomponowanych ze zbyt wielu elementów, co może wprawić w zakłopotanie nasze żołądki.
5. Miej pasję, bądź ostrożny i ćwicz
Jeśli nie masz aspiracji zostania kucharzem restauracyjnym, wszystko czego potrzebujesz to pasja, przywiązywanie dużej wagi do szczegółów i precyzja.
6. Cierpliwie ćwicz
Miej dużo cierpliwości do próbowani. Jeśli nie wyjdzie Ci za pierwszym razem nie denerwuj się; dobra wola i wytrwałość wygrywają.
7. Różnorodność, szanująca terytorium i sezonowość
Oto jak przyrządziłbym zupę minestrone: mistrzowie kuchni powinni zmodyfikować ją na swój własny sposób w zgodzie ze swoim smakiem, krajem i warzywami znalezionymi w pobliżu.
8. Jeśli urozmaicasz, rób to w zgodzie z prostotą i dobrym smakiem
Wszystkie potrawy mogą być przygotowywane na różne sposoby, w zależności od kreatywności twórców. Gdy zmieniasz je z własnej woli, nigdy nie trać z widoku prostoty, delikatności i przyjemnych smaków. Będzie to świadczyć o Twoim dobrym guście.
9. Sięgnij po „kuchnię biedoty”
Jestem przekonany, że zupa, która przez swą skromność nosi nazwę wieśniaczki, będzie smakować każdemu.
10. Zawsze bądź nieufny w stosunku do wszystkich książek kucharskich (nawet moich)
Ostrożnie z książkami o tej sztuce. Większość z nich jest myląca i niezrozumiała. Gdy poznasz już sztukę kulinarną lepiej, będziesz mógł znaleźć w nich przydatne pomysły.
*Wstęp jest oczywiście moją luźną wariacją na temat pewnego monologu, zaczerpniętego z filmu „Monty Python i Święty Graal”
2 thoughts on “10 przykazań kuchni włoskiej”