10 pytań do pizzaiolo: Scott Wiener


Poznajcie Scotta! Scott nie jest co prawda pizzaiolo, ale jest jednym z największych pizza nerdów na świecie. Jego miłość do pizzy z czasem przerodziła się w obsesję a następnie w sposób na życie. Scott prowadzi słynne nowojorskie pizza tour i pisze artykuły do Pizza Today, Pizza Magazine i nie tylko. O nim też piszą, między innymi New York Times, Wall Street Journal czy New York Magazine. Czy wspominałem już, że Scott posiada największą na świecie (potwierdzoną certyfikatem rekordu Guinessa) kolekcję pudełek do pizzy? Opisał ją w swojej książce Viva La Pizza! The Art of the Pizza Box

Ze Scottem jestem umówiony na maj więc będzie okazja konkretnie pogadać. W międzyczasie prezentuję wam 10 pytań:


Czy pamiętasz pierwszą pizzę jaką zjadłeś w życiu?

Niestety nie pamiętam chociaż bardzo bym chciał.

A czy pamiętasz pierwszą pizzę, którą sam zrobiłeś?

Nie pamiętam tej pierwszej, ale pamiętam pierwszą dobrą pizzę, którą zrobiłem. Było to w Pizza School NYC, szkole robienia pizzy na Lower East Side. Upieczenie tej pierwszej porządnej pizzy naprawdę dało mi wielkiego kopa!

Co jest takiego specjalnego w pizzy, że wszyscy ją kochają?

Pizza jest pyszna, przystępna, można ją przystosować do każdej konkretnej osoby i dopasować do każdej kultury, diety itp. Nie da się jej dokładnie scharakteryzować co oznacza, że jest elastyczna.

Czy spotkałeś kiedykolwiek kogoś, kto nie lubi pizzy?

Tak, spotkałem! Zazwyczaj okazuje się, że te osoby po prostu nie jadły nigdy w życiu naprawdę dobrej pizzy co można łatwo naprawić.

Mozzarella czy parmezan?

A po co wybierać? Są to całkowicie różne sery, używane w odmienny sposób. Lubię roztapiać mozzarellę na pizzy i dodawać parmezan już po wypieczeniu.

Piec opalany drewnem czy elektryczny?

To zależy. Myślę, że do mojego ogródka wybrałbym piec opalany drewnem. Byłaby to nie lada atrakcja dla moich przyjaciół. Jednak do restauracji wybrałbym piec elektryczny ze względu na łatwiejszą kontrolę i większą „spójność”.

Możesz wymieć twoje 3 ulubione dodatki do pizzy?

Pewnie, że tak – kiełbasa, marynowana czerwona cebula, czosnek.

Cienkie czy grube ciasto?

Preferuję cienkie bo mogę wtedy zjeść więcej pizzy!

Neapol czy Rzym?

Znowu powtórzę – po co wybierać? Przecież te pizze są tak różne. Ale muszę przyznać, że nic nie dorówna jedzeniu pizzy w Neapolu. To po prostu czysta magia gdy jest się w historycznym centrum miasta i je się pizzę tam, gdzie to wszystko się zaczęło.

Czy powinniśmy jeść pizzę w sieciówkach?

Pewnie! Jest dużo miejsc na świecie, gdzie nie ma innego wyboru. Sieciówki oferują wygodę i wartość. Jeśli jednak miałbym wybór między sieciówką a nawet przeciętną mała pizzerią rodziną, zawsze wybrałbym to drugie.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *