OJJA AUX CREVETTES – przepis

Jak to zwykle bywa, odpowiedź na wszystkie pytania znajduje się w basenie Morza Śródziemnego. Kuchnia tunezyjska to typowa kuchnia śródziemnomorska, odzwierciedlająca bogate dziedzictwo kulturowe. Widać w niej niekwestionowane wpływy berberyjskie, punickie, arabskie, żydowskie, tureckie, greckie, a nawet włoskie. Pszenica, oliwa z oliwek, warzywa, mięsa, owoce morza. Tunezyjczycy kochają świeże i suszone przyprawy oraz różne odmiany papryki, stosowane na co dzień w postaci proszku lub pasty: harissy. Kochają też jajka, z których przygotowują brik, tagine, chakchoukę czy ojję.

Ojja to doskonałe danie, które występuje w różnych wersjach, jednak baza pozostaje taka sama. Możemy zmieniać wariacje jeśli chodzi o użyte warzywa czy mięsa, ale zawsze jest to danie doskonałe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Dzisiaj zrobiłem ojja aux crevettes, czyli tunezyjski omlet z krewetkami. Oczywiście w lekko spolszczonej wersji.

Składniki (dla dwóch osób):

➡️ 1 drobno posiekana cebula

➡️ 300 gram świeżych krewetek

➡️ szczypta mielonej kurkumy

➡️ szczypta (a nawet dwie) soli

➡️ 4 ząbki czosnku

➡️ 2 posiekane pomidory

➡️ 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

➡️ połowa drobno posiekanej zielonej papryki

➡️ 2 łyżeczki harissy

➡️ 3 jajka

Sposób przygotowania:

Obieramy z pancerza krewetki, usuwamy z nich jelita. Cebulę kroimy w kosteczkę i wszystko wrzucamy na polaną odrobiną oliwy z oliwek patelnię. Całość doprawiamy kurkumą i solą.

Gdy krewetki staną się różowe, dodajemy czosnek, pomidory i koncentrat pomidorowy.

Gdy pomidory zaczną się gotować, dodajemy połowę posiekanej zielonej papryki i dwie łyżeczki harissy. Całość dusimy aż sos zgęstnieje (w razie potrzeby możemy dodać trochę wody).

Gdy sos będzie gotowy, wbijamy na wierzch jajka. Gdy białka się zetną, zdejmujemy patelnię z ognia. Żółtka powinny być nadal miękkie. Całość możemy ozdobić świeżą kolendrą. Smacznego!

Dobrego obiadu i carboNARA!😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *