OJJA AUX CREVETTES – przepis
Jak to zwykle bywa, odpowiedź na wszystkie pytania znajduje się w basenie Morza Śródziemnego. Kuchnia tunezyjska to typowa kuchnia śródziemnomorska, odzwierciedlająca bogate dziedzictwo kulturowe. Widać w niej niekwestionowane wpływy berberyjskie, punickie, arabskie, żydowskie, tureckie, greckie, a nawet włoskie. Pszenica, oliwa z oliwek, warzywa, mięsa, owoce morza. Tunezyjczycy kochają świeże i suszone przyprawy oraz różne odmiany papryki, stosowane na co dzień w postaci proszku lub pasty: harissy. Kochają też jajka, z których przygotowują brik, tagine, chakchoukę czy ojję.
Ojja to doskonałe danie, które występuje w różnych wersjach, jednak baza pozostaje taka sama. Możemy zmieniać wariacje jeśli chodzi o użyte warzywa czy mięsa, ale zawsze jest to danie doskonałe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Dzisiaj zrobiłem ojja aux crevettes, czyli tunezyjski omlet z krewetkami. Oczywiście w lekko spolszczonej wersji.
Składniki (dla dwóch osób):
1 drobno posiekana cebula
300 gram świeżych krewetek
szczypta mielonej kurkumy
szczypta (a nawet dwie) soli
4 ząbki czosnku
2 posiekane pomidory
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
połowa drobno posiekanej zielonej papryki
2 łyżeczki harissy
3 jajka
Sposób przygotowania:
Obieramy z pancerza krewetki, usuwamy z nich jelita. Cebulę kroimy w kosteczkę i wszystko wrzucamy na polaną odrobiną oliwy z oliwek patelnię. Całość doprawiamy kurkumą i solą.
Gdy krewetki staną się różowe, dodajemy czosnek, pomidory i koncentrat pomidorowy.
Gdy pomidory zaczną się gotować, dodajemy połowę posiekanej zielonej papryki i dwie łyżeczki harissy. Całość dusimy aż sos zgęstnieje (w razie potrzeby możemy dodać trochę wody).
Gdy sos będzie gotowy, wbijamy na wierzch jajka. Gdy białka się zetną, zdejmujemy patelnię z ognia. Żółtka powinny być nadal miękkie. Całość możemy ozdobić świeżą kolendrą. Smacznego!
Dobrego obiadu i carboNARA!