Pizza Fritta czyli jak to się robi w Neapolu

Wreszcie nadszedł ten dzień! Wreszcie mogłem wyruszyć na poszukiwania pizzy idealnej! Na pierwszy ogień poszedł oczywiście Neapol – miasto, które jest kolebką pizzy i miasto, w którym dozgonnie się zakochałem. Ten element niebezpieczeństwa, który jest tam wszechobecny sprawia, że życie smakuje lepiej.

W Neapolu króluje oczywiście klasyczna pizza neapolitańska, której robienie miałem okazję ćwiczyć w Associazione Verace Pizza Napoletana, ale nie możemy zapominać o dwóch pozostałych odmianach pizzy, charakterystycznych dla tego miasta – o pizzy portafoglio (portfelowej) i o pizzy fritta (smażonej). Robienie tej ostatniej w jednym z najbardziej znanych neapolitańskich lokali – pizzerii Gino Sorbillo – możecie zobaczyć na poniższym filmie. Kolejne filmy z włoskiej części poszukiwań już wkrótce.

MARGHERITA ALBO ŚMIERĆ!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *