Sos do spaghetti Ala Capone
Najbardziej znany obywatel Chicago? Oczywiście Al Capone. Niektórzy wołali na niego Scarface – „Człowiek z blizną”. Jak wieść gminna niesie, gdy tylko Al odkładał swój karabin maszynowy Thompsona, chwytał za patelnię. Łatwo w to uwierzyć, patrząc na jego niebanalną tuszę. Ten słodki człowiek, gdy akurat nie mordował swoich oponentów z North Side Gang czy nie organizował krwawej masakry w dniu świętego Walentego, baraszkował w kuchni, ku uciesze swojej żony Mae i słodkiego, małego Alberta. Co najbardziej lubił gotować (i jeść) nasz przeuroczy mistrz patelni? Jak to co! Był dzieckiem imigrantów z Neapolu, więc siłą rzeczy było to spaghetti.
Niektórzy nawet utrzymują, że po śmierci Capone jego siostra Maffie, sprzedała firmie Ragu jeden z tradycyjnych przepisów na sos pomidorowy grubaska, który firma wykorzystała do przygotowania swojego pierwszego sosu w butelkach. Dominic Capone III, który jak sam twierdzi jest wnukiem brata Ala Capone, posiada tajemny przepis, który rzekomo słynny gangster ukrył w jednym ze swoich magazynów z nielegalnym alkoholem. Podobno właśnie według tego przepisu „Człowiek z blizną” robił swój ulubiony sos do makaronu spaghetti. Jak stwierdził sam Dominic, przepis ten naprawdę podnosi poprzeczkę i przenosi makarony na wyższy poziom wykwintności, łącząc składniki rzadko spotykane w tradycyjnej kuchni włoskiej, w bardzo prosty i łatwy do zrozumienia sposób. Poza tym ma ponad 100 lat. Oto i on:
Składniki :
- dwie łyżeczki soli
- jedna łyżka oleju roślinnego
- jedna filiżanka posiekanej natki pietruszki
- trzy czwarte filiżanki orzechów włoskich
- dwa ząbki czosnku (obrane i posiekane)
- pół kilo świeżego lub suszonego spaghetti
- dwie filiżanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- trzy czwarte filiżanki tartego parmezanu
- sól i świeżo zmielony pieprz
- posiekany pomidor do dekoracji
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotuj cztery litry wody z dodatkiem soli i oleju roślinnego. Powoli dodaj spaghetti, nie przestając gotować wody. Gotuj makaron tak długo, aż będzie miękki (około 10 minut). Posiekaj i zmiksuj czosnek, orzechy włoskie i pietruszkę, a następnie wlej do nich całą oliwę z oliwek. Posyp solą, pieprzem i jedną czwartą filiżanki startego parmezanu, Zmiksuj wszystko ponownie.
Sposób podania:
Na każdym talerzu ułóż kopczyk spaghetti. Następnie przy pomocy chochelki dodaj sos, tak aby spłynął i pokrył całe spaghetti. Posyp każdą porcję dodatkowym parmezanem, posiekaną natką pietruszki i posiekanymi (lub pokrojonymi) pomidorami. Smacznego! Bądź w zgodzie z wszystkimi, zabawiaj się z wieloma, bądź blisko z wybranymi, a przyjaciół miej tylko kilku. Znacznie więcej niż dobrym słowem zdziałasz dobrym słowem i spluwą.