Neapolitańska pizza w Tokio?

W Tokio zapanowała moda na pizzę. Japończycy w przeciwieństwie do swoich chińskich sąsiadów wiedzą, że pizza pochodzi z Włoch, a jej kolebką jest Neapol (Chińczycy wciąż wierzą, że pizza to potrawa amerykańska). Stąd też w Tokio pojawia się coraz większa liczba pizzerii, serwujących pizzę w stylu neapolitańskim. Ale czy na pewno? Czy te napoletany spełniają podstawowe założenia Il Disciplinare Oceńcie sami.

W poszukiwaniu pizzy idealnej dotarłem do stolicy kraju kwitnącej wiśni. Odwiedziłem kilka sieciówek, serwujących pizzę z kurczakiem teriyaki, serami z Hokkaido, majonezem i kluseczkami Mochi czy kalmarami i przegrzebkami. Odwiedziłem też najbardziej popularne i wyrafinowane pizzerie neapolitańskie. Jedną z nich jest właśnie Savoy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *