10 pytań do pizzaiolo: Vincenzo Di Vico – Ave! Pizza
Jest w Warszawie pizzeria Ave! Pizza, w której stołują się wszyscy pracownicy włoskiej ambasady. Myślę, że jest to wystarczająca rekomendacja. Jeśli jednak dla kogoś z was to zbyt mało, to mogę dodać, że Ave! Pizza znajduje się na liście 50 najlepszych pizzerii w Europie. Drugi rok z rzędu! Kto robi tamtejszą zjawiskową pizzę? Przesympatyczny włoski pizzaiolo Vincenzo Di Vico, który zgodził się wziąć udział w zabawie 10 pytań do. Panie i Panowie, przed wami Vincenzo Di Vico!
Czy pamiętasz pierwszą pizzę jaką zjadłeś w życiu?
Pierwsza pizza, którą w życiu zjadłem? Wydaje mi się, że to była margherita. Prosta pizza, którą wszyscy lubią.
A czy pamiętasz pierwszą pizzę, którą sam zrobiłeś?
Pierwsza pizza jaką zrobiłem sam w pizzerii to była margherita. Margherita to była podstawa kiedy się zaczynałem uczyć, od tego się wychodzi. Uczyłem się oczywiście we Włoszech i w tym roku minie 14 lat od kiedy się tym zająłem. To jest już trochę czasu, może już wystarczy… 🙂 Pierwszą pizzą, którą zrobiłem w domu też była margherita.
Co jest takiego specjalnego w pizzy, że wszyscy ją kochają?
Wydaje mi się, że pizza to jest radość. Przynajmniej dla mnie. Pizza łączy ludzi. Ciężko jest znaleźć kogoś, kto nie lubi pizzy, Gdy myślisz pizza myślisz o kolegach, o rodzinie – dużo wspomnień i dużo radości.
Czy spotkałeś kiedykolwiek kogoś, kto nie lubi pizzy?
O nie, nigdy! Ciężko kogoś takiego spotkać. Każdy lubi pizzę chyba, że ma jakąś nietolerancję na składniki. 99 procent ludzi lubi pizzę.
Jaki jest Twój ulubiony ser?
Grana Padano – dobrze łączy się z każdym składnikiem i podkreśla smak. To jest mój ulubiony ser.
Piec opalany drewnem czy elektryczny?
To kwestia tego jaką pizzę chcemy robić, jaką pizzę mamy ochotę zjeść. W dobrym piecu elektrycznym możemy zrobić taki sam dobry produkt jeśli chodzi o pizzę neapolitańską. Oczywiście będzie pewna różnica w smaku między pizzą z pieca elektrycznego a opalanego drewnem. To dwa różne piece, w których można zrobić tak samo dobry produkt.
Możesz wymieć twoje 3 ulubione dodatki do pizzy?
Uuuu trudne pytanie, na pewno Grana Padano, pomidorki cherry i bufala.
Cienkie czy grube ciasto?
Cienkie! Bez zastanowienia. Zależy oczywiście na jaką pizzę mam ochotę, ale najbardziej lubię klasyczną na cienkim cieście.
Neapol czy Rzym?
Napoli! Całe życie Napoli!
Jakieś rady dla przyszłych pizzaiolo?
Mieć dużą pasję i dużą cierpliwość. Bez tego będziesz robił bo musisz, a nie bo lubisz. Najważniejsza jest pasja.
PS. Jeśli jakimś cudem nie czytaliście jeszcze naszej relacji z wizyty w Ave! Pizza, to znajdziecie ją TUTAJ