„Straciłem zmysł węchu w czasach Nobla, a pizza jest jednym z niewielu produktów, które nie zależą w dużym stopniu od zapachu” – Brian Kobilka
Skończyłem rozdział o New Haven. New Haven to nie tylko pizza, ale też – a może przede wszystkim – Uniwersytet Yale. Studiowali tam różni nudziarze, jak Bill i Hillary Clinton, młody Bush, stary Bush. Studiowali też laureaci Nagrody Nobla, w tym Brian Kobilka, który w 2012 roku otrzymał to prestiżowe wyróżnienie w dziedzinie chemii.
Cześć Brian, studiowałeś na Uniwersytecie Yale, czy mieliście czas na cokolwiek innego oprócz studiowania?
Nie mieliśmy zbyt dużo wolnego czasu. Lubiliśmy oglądać przedstawienia w teatrach Long Warf i Yale Repertory. Jeździliśmy też na łyżwach w Wielorybie (lodowisko hokejowe Uniwersytetu Yale zwane wielorybem ze względu na swój kształt – przyp. RS)
Jakieś szalone imprezy studenckie w klubach New Haven?
Żadnych szalonych imprez.
A chodziliście na pizzę?
Chodziliśmy miej więcej raz na dwa tygodnie.
Które pizzerie New Haven należały do Twoich ulubionych?
Yorkside Pizza oraz Frank Pepe.
A jaką pizzę lubisz najbardziej?
Najbardziej lubię pizzę z pepperoni, papryką i pieczarkami.
Nie urodziłeś się w New Haven i już tam nie mieszkasz. Tęsknisz za pizzą z New Haven? Czy kalifornijska pizza jest lepsza?
Spędziłem 3 lata w Saint Louis i 5 lat w Durham, to niezbyt dobre miejsca jeśli chodzi o pizzę. Tutaj w Palo Alto mamy bardzo dużo różnych pizzerii, ale żadna z nich nie robi pizzy w stylu New Haven.
Twój ojciec i Twój dziadek byli piekarzami. Bawiłeś się dużo w piekarni jak byłeś dzieckiem? Lubisz ciasto? Umiesz zrobić pizzę?
Pracowałem w piekarni, ale nie zajmowałem się raczej pieczeniem. Głównie pakowałem już gotowe wypieki, robiłem lukier, kroiłem chleby i okazjonalnie zajmowałem się dostawami. Lubię piec, piekę chleb w domu i oczywiście umiem też zrobić pizzę.
Czy pizza po otrzymaniu Nagrody Nobla smakuje lepiej?
Nie, ale straciłem zmysł węchu w czasach Nobla, a pizza jest jednym z niewielu produktów, które nie zależą w dużym stopniu od zapachu.