„Straciłem zmysł węchu w czasach Nobla, a pizza jest jednym z niewielu produktów, które nie zależą w dużym stopniu od zapachu” – Brian Kobilka

Skończyłem rozdział o New Haven. New Haven to nie tylko pizza, ale też – a może przede wszystkim – Uniwersytet Yale. Studiowali tam różni nudziarze, jak Bill i Hillary Clinton, młody Bush, stary Bush. Studiowali też laureaci Nagrody Nobla, w tym Brian Kobilka, który w 2012 roku otrzymał to prestiżowe wyróżnienie w dziedzinie chemii.


Cześć Brian, studiowałeś na Uniwersytecie Yale, czy mieliście czas na cokolwiek innego oprócz studiowania?

Nie mieliśmy zbyt dużo wolnego czasu. Lubiliśmy oglądać przedstawienia w teatrach Long Warf i Yale Repertory. Jeździliśmy też na łyżwach w Wielorybie (lodowisko hokejowe Uniwersytetu Yale zwane wielorybem ze względu na swój kształt – przyp. RS)

Jakieś szalone imprezy studenckie w klubach New Haven?

Żadnych szalonych imprez.

A chodziliście na pizzę?

Chodziliśmy miej więcej raz na dwa tygodnie.

Które pizzerie New Haven należały do Twoich ulubionych?

Yorkside Pizza oraz Frank Pepe.

A jaką pizzę lubisz najbardziej?

Najbardziej lubię pizzę z pepperoni, papryką i pieczarkami.

Nie urodziłeś się w New Haven i już tam nie mieszkasz. Tęsknisz za pizzą z New Haven? Czy kalifornijska pizza jest lepsza?

Spędziłem 3 lata w Saint Louis i 5 lat w Durham, to niezbyt dobre miejsca jeśli chodzi o pizzę. Tutaj w Palo Alto mamy bardzo dużo różnych pizzerii, ale żadna z nich nie robi pizzy w stylu New Haven.

Twój ojciec i Twój dziadek byli piekarzami. Bawiłeś się dużo w piekarni jak byłeś dzieckiem? Lubisz ciasto? Umiesz zrobić pizzę?

Pracowałem w piekarni, ale nie zajmowałem się raczej pieczeniem. Głównie pakowałem już gotowe wypieki, robiłem lukier, kroiłem chleby i okazjonalnie zajmowałem się dostawami. Lubię piec, piekę chleb w domu i oczywiście umiem też zrobić pizzę.

Czy pizza po otrzymaniu Nagrody Nobla smakuje lepiej?

Nie, ale straciłem zmysł węchu w czasach Nobla, a pizza jest jednym z niewielu produktów, które nie zależą w dużym stopniu od zapachu.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *